گام دولت یازدهم برای تبدیل ایران به قطب ارتباطی منطقه خاورمیانه با افزایش ظرفیت ترانزیت بین الملل داده
به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، ظرفیت ترانزیت ارتباطات بین الملل در زمان شروع به کار دولت یازدهم و بر اساس «گزارش عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت تدبیر و امید »که به تازگی منتشر شده است، ۱۱۶ گیگابیت بر ثانیه بود.
این میزان ترانزیت ارتباطات بین الملل از خاک کشورمان نشان می دهد سهم درآمدی مان از این بخش مهم بسیار ناچیز بوده است و به دلیل وجود تحریم ها کشورهای منطقه ترجیح داده اند از روش های دیگری نسبت به انتقال ترانزیت ارتباطات مورد نیاز خود اقدام کرده و به جای مسیر کوتاه ایران مسیر ناهموار دیگری را برگزینند.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و اقدام های موثر بین المللی صورت گرفته و جلب اعتماد دولت های جهان، ظرفیت ترانزیت بین الملل کشورمان در پایان سال ۱۳۹۳ به ۳۶۴ گیگابیت بر ثانیه افزایش یافت.
در همین ارتباط «محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شانزدهم شهریورماه و در حاشیه برگزاری کنفرانس بین المللی ایران کانکت ۲۰۱۶ در محل هتل اسپیناس پالاس تهران ترانزیت ارتباطات بین الملل را منبعی برای ایجاد درآمد در کشور عنوان کرده و گفته بود: مذاکره با شرکت های بین المللی برای رسیدن به این هدف در دستورکار قرار گرفته است.
وی موقعیت استراتژیکی ایران در جغرافیای منطقه و جهان را مورد اشاره قرار داده و خاطرنشان کرده بود: موقعیت و جغرافیای استراتژیک و ممتاز ایران این امکان را فراهم کرده است تا با استفاده از تجهیزات ترانزیتی پیشرفته ای که در کشورفراهم شده و از مسیر جدیدی که به مراتب کوتاه تر از مسیرهای موجود است و تعدد مرزهای آبی و خشکی بر جذابیت آن افزوده است، بتوان خدمات ترانزیت ترافیک را با کیفیت بهتر و با هزینه کمتر ارایه کرد.
واعظی به افزایش پنج برابری حجم ترانزیت بین الملل ایران در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: میزان ترانزیت کنونی تا یک و نیم سال آینده چهار برابر می شود.
* تلاش مجلس برای افزایش میزان ترانزیت
مجلس شورای اسلامی نیز با درک اهمیت درآمدزایی از طریق ترانزیت ارتباطات بین الملل ، لایحه پیشنهادی دولت در این زمینه را تصویب کرد. بر این اساس نمایندگان مجلس بر اساس ماده ۸۳ لایحه برنامه ششم توسعه به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اجازه دادند نسبت به افزایش ظرفیت انتقال پهنای باند عبوری از کشور به ۳۰ ترابیت بر ثانیه اقدام کند.
«محمدجواد آذری جهرمی» مدیرعامل شرکت ارتباطات زیر ساخت ایران در باره این مصوبه مجلس شورای اسلامی در روزهای اخیر، در گفت و گو با ایرنا با بیان این که اکنون نیم ترابیت ظرفیت ترانزیت بین الملل داریم و در برنامه ششم باید به ۳۰ ترابیت بر ثانیه برسد، گفت: این حرکت می تواند ۵۰ هزار میلیارد ریال(پنج هزار میلیارد تومان) درآمد برای کشور ایجاد کند.
تلاش برای درآمد زایی از بخش ترانزیت ارتباطات بین الملل به عنوان راهکاری برای جایگزینی درآمد زایی از اپراتورهای داخلی در دستورکار این شرکت قرار گرفته است، به گونه ای که آذری جهرمی پیشتر یکی از سیاست های خود برای جبران درآمدهای این شرکت را توجه به ترانزیت بین المللی از مسیر ایران اعلام کرده بود.
وی خاطرنشان کرده بود: روند ترانزیت داده در ۲ سال گذشته رشد خوبی داشته، به گونه ای که پارسال ۶۰۰ گیگابایت ترانزیت داده از مسیر ایران صورت گرفت.
*برداشتن گام ها
در این راستا شرکت ارتباطات زیرساخت و شرکت ترکسل ترکیه تفاهمنامه ای با هدف گسترش همکاری های دوجانبه در حاشیه کنفرانس بین المللی ایران کانکت ۲۰۱۶ در شهریور ماه گذشته امضا کردند.
این تفاهمنامه در برگیرنده فرصت هایی برای ایجاد مسیرهایی جایگزین از منطقه خلیج فارس به ترکیه و سایر کشورهاست و امکان حضور طرف سوم را در این مشارکت فراهم می آورد.
بر اساس این تفاهمنامه موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی ایران می تواند جایگزین مطمئن و مناسبی برای مسیرهای دریایی بحرانی کنونی باشد.
شرکت ارتباطات زیرساخت در شرایطی موفق به امضای برخی تفاهمنامه های کلیدی در جهت تقویت نقش و جایگاه ایران به عنوان یک مرکز انتقال اطلاعات بین المللی در سطح منطقه با مطرح ترین شرکت ها و اپراتورهای بین المللی شده که کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و اپراتورهای مطرح آنها از این مساله ابراز نارضایتی می کنند.
* ترانزیت داده از خاک ایران
براساس آمار و اطلاعات رسمی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره ترانزیت داده کشورهای همسایه از خاک ایران، هم اکنون ۷۰ درصد ترانزیت داده عراق از ایران انجام می شود.
همچنین بررسی ها نشان می دهد ۳۰ درصد ترانزیت داده افغانستان از مسیر ایران تامین می شود و ۱۰۰درصد ترانزیت داده آذربایجان از مسیر کشورمان صورت می گیرد.
منطقه جغرافیایی که ایران در آن قرار دارد استعداد ویژه ای برای ایفای نقش یک قطب ارتباطی در مقیاس بین المللی دارد. اکنون بین برخی از کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه و شماری از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس رقابت سختی برای تصاحب جایگاه ممتاز قطب ارتباطی منطقه و ایفای نقش یک نقطه تماس بین المللی در جریان است.
*کلام آخر
تلاش های دولت تدبیر و امید برای برگرداندن اعتبار بین المللی کشورمان سبب شده است اکنون راه های فراوانی برای ایجاد درآمدهای سرشار در برابر کشورمان گشوده شود که در سال های تحریم این امکان ها مسدود شده بود.
اکنون که مجلس شورای اسلامی نیز به کمک دولت آمده و با صدور مصوبه ای زمینه ایفای نقشی پرنگ تر در ترانزیت ارتباطات بین الملل را برای کشورمان فراهم آورده است، جا دارد سایر دستگاه ها با درک موضوع زمینه اجرایی شدن هرچه سریعتر این مصوبه مجلس را فراهم آورند تا دولتمردان بتوانند با اتکا به درآمدهای اینچنینی اتکا به درآمدهای نفتی را کاهش داده زمینه توسعه بدون نفت را ممکن کنند.
منبع : پایگاه خبری خبرگزاری ایرنا
2- از ارسال دیدگاههای تکراری و حاوی توهین به حزب یا گروه خاصی پرهیز گردد.