اقتصاد مقاومتی؛ مسیری که بخش معدن و صنایع معدنی پیمود
بی تردید باید معدن را نقطه ای قابل اتکا در اقتصاد مقاومتی دانست. تکیه معدن به توانمندی های داخلی از یک سو و گنجی که در دل زمین است، رهیافتی در خور اقتصاد مقاومتی دارد. خوشبختانه اقدامات و برنامه ای که طی سه سال گذشته و به ویژه سال ۱۳۹۵ از بخش های بالادستی همچون اکتشاف، استخراج و فرآوری شروع و تا تولید محصول نهایی ادامه داشت، در مسیر توانمندی سازی داخلی است. حضور شرکت های خصوصی در این زنجیره، هدفی جز مقاوم شدن پایه های اقتصاد ندارد.
سال گذشته شاهد تقویت این زنجیره در اقتصاد کشور شدیم که وجوهی از منافع آن، در کوتاه مدت قابل رویت است و ابعادی دیگر، در سال های آتی نمایان می شود.
واپسین طرحی که در روزهای پایانی سال ۹۵ در مسیر توسعه قرار گرفت، قرارداد سرمایه گذاری معدن و کارخانه های روی مهدی آباد بود. این طرح یک میلیارد دلاری، امید صنعت روی ایران برای آینده است و راه اندازی طرح های آن، سبب افزایش سهم ایران در تولید فلز روی در جهان می شود.
همچنین به تولید رسیدن نخستین کارخانه پرعیارسازی سنگ آهن کم عیار هماتیتی، از جمله دستاوردهایی بود که نقطه عطفی در بخش معدن ایران ایجاد کرد. افتخار فناوری، طراحی و اجرای این پروژه متعلق به بخش خصوصی داخلی است و نقطه آغازی بر فرآوری موادی است که پیشتر به عنوان باطله معدن شناخته می شد. امید است با افتتاح رسمی این طرح در سال جدید، شاهد تحولی تازه در حوزه معدن باشیم.
علاوه بر آن، آغاز به کار پروژه آهک صنعتی با مشارکت بخش خصوصی در استان لرستان، آمادگی کارخانه جدید زغالشویی سوادکوه برای افتتاح، شروع احداث نخستین طرح فرآوری تیتانیوم در ایران، در کنار راه اندازی نخستین کارخانه از فولادهای استانی- که یکی از برجسته ترین نتایجی بود که از زحمات و مشارکت بخش دولتی و خصوصی نشات گرفت- بخشی از اقدامات ایمیدرو در سال گذشته به شمار می آید.
فعال کردن و راه اندازی مجموعه فولادهای استانی، چالشی بود که بی شک تنها با مشارکت و همراهی شرکت های سرمایه گذاری و بخش های مهندسی، ساخت و اجرا در داخل میسر شد. در ادامه این مسیر، سه طرح دیگر در آستانه اقتتاح قرار دارند، که به بهار سال آتی موکول شدند.
تولید شمش آنتیموان، قراردادهای توسعه منطقه لامرد و پارسیان را نیز باید در زمره اقدامات سالی گذاشت که پشت سر نهادیم. با تلاش مشاوران خصوصی داخلی، پروژه بندر پارسیان نیز در حال تعیین تکلیف برای سرمایه گذاری و احداث بندر اختصاصی آن منطقه است که در سال جدید خبرهای تکمیلی اعلام خواهد شد.
در حوزه اکتشاف نیز با اتکا به توانمندی های داخلی، فاز شناسایی پهنه ها به اتمام رسید. بر اساس نتایج اکتشافات ایمیدرو در پهنه های اکتشافی کشور، فاز شناسایی ۱۰۰ درصد پهنه ها به اتمام رسیده و در برخی از این پهنه ها، مرحله پی جویی و اکتشافات عمومی نیز پیشرفت های مناسبی را طی کرده است.
با نگاهی به ۳٫۵ سال گذشته این امر برجستگی بیشتری پیدا می کند که ایمیدرو در دولت تدبیر و امید، برنامه های پایه ای خود برای توسعه معدن را با همراهی بخش خصوصی، انجمن ها و نهادهای تخصصی توانست اجرایی کند.
تاکید دارم این نکته را یادآور شوم که اقدامات فوق در شرایط کمبود منابع مالی و از دست رفتن دارایی هایی سازمان طی دولت قبل، عملی شد. به واقع بدون تدبیر، تحرک در ۷۳ طرح نیمه تمام، راکد و بلاتکلیف کار چندان آسانی نبود که امروزه شرایط نشان می دهد، به سرانجامی نیک رسیده اند.
افتخار دارم، ابراز تشکر خود را از تمامی مدیران، کارشناسان و همراهان همیشگی معدن و صنایع معدنی بخش خصوصی و دولتی، انجمن ها و سازمان های دیگر اعلام کنم. مجموعه ایمیدرو تلاش خود را برای آبادانی این سرزمین و حسب تکلیف و رسالتی که برعهده دارد، به کار گرفته و به طور طبیعی ماموریتی ۱۰۰درصد به انجام رسیده، محسوب نمی شود، اما تحرکی دوباره و جان بخشیدن به این بخش از اقتصاد ایران زمین است.
امیدوارم سال پیش رو برکاتی بیش از پیش برای ساکنان این سرزمین پرگهر، به ارمغان آورد و معتقدم با همراهی بخش خصوصی، توان دولتمردان و پشتیبانی های مقام معظم رهبری، چنین آروزیی دست یافتنی است.
سال ۱۳۹۶ و ماه های نخستین آن را برای افتتاح تعدادی طرح جدید، برنامه ریزی کرده ایم و گامی عملی برای تکمیل زنجیره تولید، ایجاد زمینه ای مناسب برای فرآوری و تولید محصول بخش معدن و صنایع معدنی، برداشته خواهد شد.
منبع : پایگاه خبری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو )
2- از ارسال دیدگاههای تکراری و حاوی توهین به حزب یا گروه خاصی پرهیز گردد.