اول آبان ماه در تقویم کشورمان روز ملی آمار و برنامه ریزی نام گذاری شده ، اگر چه در تقویم جهانی ۲۰ اکتبر مقارن ۲۸ آبان ماه، روز جهانی آمار است.
نگاهی به تاریخچه تاسیس مرکز آمار
درسال ۱۲۹۷ هجری شمسی به منظور ثبت وقایع چهارگانه ، اداره ثبت احوال کشور تاسیس شد. با ثبت اطلاعات مرتبط با تولد ، فوت ، ازدواج و طلاق توسط اداره مذکور ، ضرورت اطلاع از جمعیت کشور و تعیین سازمانی که به جمع آوری این اطلاعات بپردازد مورد توجه قرار گرفت و منجر به آن شد که در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی آیینامه ای به تصویب برسد و در این آیینامه اداره ایی مسول آمار ، و وظایف آن مشخص شود .
براساس این مصوبه مسولیت جمع آوری و متمرکز کردن آمارهای مورد نیاز به عهده وزارت کشور گذاشته شد. در خرداد ماه سال ۱۳۱۸ هجری شمسی اولین قانون سرشماری در مجلس شورای ملی تصویب شد.
در اجرای این قانون سرشماری نفوس از دهم اسفندماه همان سال در شهر تهران و در سال ۱۳۱۹ و ۱۳۲۰ هجری شمسی در ۳۳ شهر کشور به تدریج به اجرا درآمد.
در اسفند ماه سال ۱۳۳۱ هجری شمسی سازمان همکاری آمار عمومی تشکیل شد و در فروردین ماه سال ۱۳۳۲ هجری شمسی ، قانون آمار و سرشماری به تصویب رسید.
در این سال اداره آمار و سرشماری از اداره کل آمار و ثبت احوال منتزع و به سازمان همکاری آمار عمومی ملحق شد. به این ترتیب برای اولین بار سازمانی که منحصراٌ وظیفه جمع آوری آمار را به عهده داشت به وجود آمد که در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی به اداره آمار عمومی ، وابسته به وزارت کشور ، تغییر نام یافت و این اداره درسال ۱۳۳۵ هجری شمسی اولین سرشماری عمومی نفوس را در کل کشور به اجرا درآورد.
با تاسیس اداره آمار عمومی ، فعالیتهای آماری وارد مرحله جدیدی شد و همه ساله طرحهای گوناگون آماری در زمینه های مختلف اجتماعی – اقتصادی به اجرا درآمد که اهم آنها به شرح زیر است :
– آمارگیری کشاورزی در سال ۱۳۳۹
– آمارگیری نمونه ای نفوس در سال ۱۳۴۲
– سرشماری صنعتی در سال ۱۳۴۲
– آمارگیری بودجه خانوار در سال ۱۳۴۲
نیاز روزافزون دستگاههای برنامه ریزی کشور به آمار و اطلاعات و ضرورت همکاری بسیار نزدیک سازمان اصلی تولیدکننده آمار با دستگاه برنامه ریزی ، موجب شد تا براساس قانون ۱۳۴۴ هجری شمسی ، اداره آمار عمومی از وزارت کشور جدا و با نام مرکز آمار ایران به سازمان برنامه و بودجه وابسته شود .
در سال ۱۳۷۹ سازمان برنامه و بودجه کشور با سازمان امور اداری و استخدامی کشور ادغام شده و تحت عنوان سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور فعالیت خود را ادامه داد. در سال ۱۳۸۶ سازمان مدیریت و برنامه ریزی به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری تغییر کرد. هم اکنون مرکزآمار ایران وابسته به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است.
برنامه ریزی در کلام معصومان
برنامه ریزی، یکی از رموز موفقیت و پیشرفت است. انسان با برنامه ریزی می تواند مشکلات احتمالی را پیش بینی و برای آنها چاره اندیشی کند. در روایات اسلامی، به واژه هایی چون تدبیر، دوراندیشی و نظم اشاره شده است که در بردارنده معنای برنامه ریزی هستند. برای داشتن برنامه ریزی درست و اجرای آن، چندعامل تأثیرگذار هستند که عبارت است از: استفاده بهینه از فرصت ها، ارزش نهادن به وقت و زمان، آینده نگری، تدبیر و تقسیم امور. اکنون این عوامل را در آیینه روایات به تماشا می نشینیم. پیامبراکرم صلی الله علیه و آله درباره از دست ندادن زمان و استفاده از فرصت ها می فرماید: «آن کس که درِ خیری به رویش گشوده شد، آن را غنیمت شمارد و از فرصت استفاده کند؛ زیرا نمی داند چه وقت آن در به رویش بسته می شود.» امیر مؤمنان علی علیه السلام نیز درباره بهره گیری از فرصت ها می فرماید: «فرصت های نیک را غنیمت شمارید. به درستی که فرصت ها، مانند گذرکردن ابر می گذرد.» ایشان در اهمیت برنامه ریزی و آینده نگری می فرمایند: «برنامه ریزی و آینده نگری پیش از کار، تو را از پشیمانی ایمن می دارد.» امام حسین علیه السلام در فضیلت و ارزش وقت می فرمایند: «زیان کار واقعی کسی است که لحظه لحظه عمرش را از دست دهد» و امام صادق علیه السلام در این باره می فرماید: «هیچ چیز عزیزتر از وقت تو نیست.» همچنین امام جواد در مورد تدبیر در امور می فرماید: «هر کس نداند کاری را از کجا آغاز کند، از سرانجام رساندن آن درمی ماند».
منبع:amar2013.persianblog.ir
2- از ارسال دیدگاههای تکراری و حاوی توهین به حزب یا گروه خاصی پرهیز گردد.